Nordic/Docs Ærespris 2017

SAMARBEIDSPARTNERE

Jan Knutzen

Det hele begynte på Oslo Katedralskole, med fotoklubben, som tekniker og scenograf i teatergruppa.  Jan Knutzen hadde høyt aktivitetsnivå, og fikk nesten ikke tid til å være til stede i timene, men tok senere fotolinja på Kunst og håndverksskolen i Oslo. Hans fotolærer sa ”Du passer ikke helt inn her. Gå heller til filmen”.

 

Som sagt så gjort. Han søkte jobb i Norsk Dokumentarfilm, hvor han var i 7 år. Og han ble en av Norges mest respekterte dokumentarfilmregissører.

Jan Knutzen (f 1943) regnes som en av de mest særegne stemmende i skandinavisk dokumentarfilm, og mange er de som har blitt fascinert av Jan Knutzens filmer, alle med egenartet form og et poetisk og visuelt uttrykk på et høyt nivå.

Ofte er det skuespilleren Per Christensen som leser kommentarene i Knutzens filmer. De to passet som hånd i hanske: Jan Knutzens visuelle form og nyskapende stil, og Christensens poetiske kommentar. Og jazzen har svært ofte fulgt Knutzen i han filmer.

 

Filmene til Jan Knutzen er noe for seg selv, de tilhører liksom en helt egen genre. Knutzen har en lett og elegant fortellerform, reflekterende, ofte kombinert med det underfundige, med ironi og dypsindighet. I flere av filmene lar han også sin egen rolle i filmene synliggjøres, som for eksempel ved å inkludere sin egen skygge i bildene, eller audiovisuelt, ved å avbryte kommentaren med kommentarer om rent tekniske vurderinger, som at det er vanskelig å blende kameraet riktig på vei fra innelys til utelys.

Knutzen forteller at livet som filmskaper har gitt ham anledning til å kombinere to av sine største interesser: det 20de århundres viktigste estetiske bevegelser; futurisme, formalisme og Bauhaus – og filmmediets stadig økende avhengighet av mer avansert elektronikk og finmekanikk.

 

På Nordic/Docs 2017 viser vi:

 

Funkis

Boplicity

Kameramuseet

Svalbard i sort/hvitt og farger

Oslo i det 20de århundre

 

Se dem, og la deg fascinere av Jan Knutzens filmer du også.

 

 

©NORDIC/DOCS 2017

Text Selection Widget