The Magnitsky Act - Behind the Scenes

SAMARBEIDSPARTNERE

Regi: Andrei Nekrasov (No) 126 min

Manus/idé: Andrei Nekrasov, Torstein Grude, Prod: Torstein Grude, Foto; Tore Vollan/Torstein Grude/Joona Pettersson, lyd: Peter Albrechtsen, klipp: Philipp Gromov.

 

En dramatisering av et komplott i russisk politi for å stjele en milliard dollar fra en amerikansk finansmann og myrde hans trofaste skatteadvokat Sergei Magnitsky, utvikler seg til en dokumentarisk etterforskning. Sjokkerende for filmens regissør, dissident og Putin-kritiker Andrei Nekrasov, har den offisielle vestlige historien alvorlige feil.

 

Sannsynligvis de siste års mest kontroversielle dokumentarfilm. Magnitskys arbeidsgiver, Bill Browder som på begynnelsen av 2000-tallet var en av de største vestlige investoren i Russland, mener filmens og Nekrasovs konklusjon er feil, og har flere ganger prøvd å stanse visning av filmen.

Flere norske journalister støtter Browders versjon av hendelsesforløpet.

Det er i dagens medieverden vanskeligere å vanskeligere å konkludere med hva som er korrekt informasjon. Begrepet ”Fake news” er noe man tar på alvor, og manipulering av de faktiske forhold og sannheten har blitt et stort problem for journalister, nyhetsformidlere og filmskapere.

Men historien handler også om ytringsfrihet. Investoren Bill Browder engasjerte advokater som truet med søksmål om filmen ble vist. Og de lykke. Blant annet tok Kortfilmfestivalen i Grimstad filmen av programmet i 2016 etter trusler om søksmål fra Browders advokater.

I hvor stor grad skal kapitalsterke krefter kunne styre filmskaperes ytringsfrihet?

 

Les mer om historien her.

http://www.dagbladet.no/kultur/han-star-bak-arets-mest-kontroversielle-dokumentar---na-er-apen-horing-om-filmen-utsatt-pa-ubestemt-tid/62934049

 

Lørdag 13 mai kl 10.00 vil Nordic/Docs arrangere en større debatt der både regissør, produsent og flere kritikere av filmen vil debattere disse temaene

©NORDIC/DOCS 2017

Text Selection Widget